Zakaj je pomembno, da otroka vzgajamo v bralca?

Bralna pismenost je – zlasti v času, ko nas tehnologija obdaja na vsakem koraku, – še kako pomembna, zato je toliko bolj pomembno, da branje kot vrednoto privzgajamo že malčkom. Branje je vse od otrokovih najzgodnejših let ključno za njegov jezikovni, intelektualni, emocionalni in na sploh vsestranski razvoj.

Branje ima velik vpliv tudi na otrokovo kasnejšo šolsko uspešnost; na razvoj njegove bralne pismenosti, besedni zaklad, literarno dojemljivost, pozornost in sintakso jezika (Jamnik, 2013).

Pravljice so več kot resnične. Ne povedo nam le, da zmaji obstajajo, ampak da jih je mogoče premagati.

Gilbert Keith Chesterton

Branje ima številne pozitivne učinke

  • KOGNITIVNI RAZVOJ: branje spodbuja razvoj otrokovega miselnega procesa, logičnega razmišljanja, koncentracije, in domišljije. S tem se krepijo kognitivne sposobnosti, ki so ključne za učenje vseh drugih predmetov in življenjskih situacij.
  • RAZVOJ BESEDNEGA ZAKLADA: branje širi otrokov besedni zaklad in mu pomaga razumeti nove besede, različne koncepte. Z boljšim besednim zakladom otrok lažje izrazi svoje misli in čustva.
  • RAZVIJANJE EMPATIJE: otroci z zgodbami, ki jih berejo, vstopajo v zgodbe in svetove drugih ljudi, s čimer se učijo sočutja in empatije do drugih. To jim pomaga bolje razumeti čustva in občutke drugih ljudi.
  • SPODBUJANJE DOMIŠLJIJE: branje spodbuja otrokovo domišljijo, ki mu omogoča, da razmišlja izven ustaljenih okvirjev in razvija svojo ustvarjalnost. Branje pomembno prispeva tudi k razvoju sposobnosti za fantazijsko razumevanje, ki otroku pomaga reševati konfliktne situacije.
  • RAZVIJANJE SOCIALNIH VEŠČIN: branje otrokom pomaga razumeti in pridobiti socialne veščine, ki so ključne za uspešno interakcijo z drugimi.
  • ZMANJŠANJE STRESA: branje deluje kot sprostitev, saj otroku omogoča pobeg v drug svet in mu pomaga zmanjšati tesnobo.
  • POVEČANJE SPOSOBNOSTI KONCENTRACIJE: branje od otroka zahteva, da se osredotoči na eno nalogo in v njej vztraja. Tako se krepi njegova sposobnost koncentracije.

Starši, spodbujajte pri otrocih ljubezen do branja, knjig in jim privzgojite bralne navade. Tako razvijate dobrega bralca in mu pomagate izoblikovati bralno kulturo kot eno od vrednot v njegovem življenju. To bo dolgoročno gledano ena od največjih koristnih naložb – v otrokovem osebnem, emocionalnem, šolskem in poslovnem vidiku.

Kako motivirati otroke za branje?

Včasih je nekatere otroke težko motivirati za branje. Nekaj predlogov, kaj lahko storite.

  • IZBERITE PRAVE KNJIGE: preverite, kateri žanri in teme zanimajo vašega otroka. Izberite knjige, ki so primerne za njegovo starostno skupino in ki bodo vzbudile njegovo zanimanje.
  • BERITE SKUPAJ: berite skupaj z otrokom. Lahko se izmenjujete v branju: ena stran vi, druga stran on. Morda določite čas v tednu, ko boste brali vsi – starši in otrok. Skupno branje pri otroku ustvarja občutek večje povezanosti in varnosti.
  • UREDITE BRALNI KOTIČEK, KNJIŽNI REGAL: poiščite prijeten in udoben kotiček v domu, kjer bo otrok imel svoj bralni kotiček. Obkrožite ga z raznolikimi knjigami in revijami. Lahko uredite tudi knjižni regal v otrokovi sobi.
  • OBIŠČITE KNJIŽNICO: naj bo obisk knjižnice prijetna izkušnja, ki jo pospremite z obiskom sladoledarja ali igrišča ali s sprehodom. Pomembno je, da si vzamete čas za otroka in njegovo izbiro knjig, sprehod po knjižnici, iskanje njemu zanimivih stvari; ne priganjajte ga; naj knjižnica ne predstavlja nekaj »nujnega, na hitro«.
  • POSTAVITE BRALNE CILJE: Določite skupaj z otrokom bralne cilje, kot na primer prebrati določeno število knjig v določenem obdobju ali dokončati določeno knjigo. Bralne cilje lahko popestrite z npr. bralnim bingom. Brezplačno si ga lahko prenesete spodaj.
  • POHVALITE IN SPODBUJAJTE: pohvalite vsak njegov bralni dosežek, tudi če je majhen. Spodbujajte ga, naj o knjigah pripoveduje tudi drugim družinskim članom ali prijateljem.
  • BODITE ZGLED: otroci pogosto posnemajo vedenje svojih staršev. Če opazijo, da tudi vi radi berete in uživate v knjigah, jih bo to spodbudilo k branju.

Pomembno je, da se prilagodite otrokovim potrebam in zanimanju, da ga ne silite v branje, ampak ga spodbujate in podpirate pri razvijanju bralne navade. Naj bo branje prijetno doživetje, ki bo otroka navdušilo za raziskovanje čudovitega sveta knjig.

Viri:
• Grosman, M. (2006). Razsežnosti branja: za boljšo bralno pismenost. Ljubljana: Karantanija.
• Jamnik, T. (2013). Spodbujanje družinskega branja v vrtcu. Delovno gradivo za seminar PBZ, 3. februarja 2012, Ljubljana.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja