Kako pomagati otroku, da samozavestno vstopi v novo šolsko leto?

Če bi vprašala učence, kateri del leta jim je najbolj všeč, bi verjetno večina rekla »počitnice«. Čeprav bi naslednji hip priznali, da radi hodijo v šolo, se družijo s prijatelji in se učijo, le ocenjevanja ne marajo. In prav je tako! Tudi počitnice morajo biti del šolskega leta! To je čas za počitek, sprostitev in otrokov osebni razvoj. Počitnice otrokom omogočajo, da se odmaknejo od šolskih obveznosti, se sprostijo in si povrnejo energijo. Tako se septembra vrnejo v šolske klopi sveži, motivirani in pripravljeni na nove izzive. Počitnice otrokom omogočajo, da se osredotočajo na stvari, ki jih veselijo, raziskujejo svoje interese, ustvarjajo in uživajo v svojih hobijih.

View this post on Instagram

A post shared by Nastja – učiteljica in pedagoginja / Podpora staršem šolarjev (@bobrovsvet)

Otrok se mora pripraviti na šolo!

Brezskrbni počitniški dnevi se počasi iztekajo, šolarji bodo kmalu zasedli šolske klopi. Mnogi starši – v dobri veri, da otroku delajo dobro – otroka zadnje avgustovske dni spodbujajo k utrjevanju učne snovi. V kolikor si vaš otrok med počitnicami želi npr. matematičnih izzivov ali sam izrazi željo po učenju nečesa novega, to vsekakor spodbujajte! V kolikor pa ne kaže interesa, vam predlagam, da ga ne silite k ponavljanju učne snovi, saj boste dosegli ravno nasprotni učinek: slabo voljo, trmo in prepir. Za učenje bo dovolj časa med šolskim letom.

Kako lahko otroka opolnomočimo na nov začetek?

Zadnji dnevi počitnic naj vključujejo dovolj prostega časa za sprostitev, igro in druženje z družino in prijatelji. Otroci naj počasi ponovno vzpostavijo rutino, podobno šolski, npr. se prej prebudijo, pripravijo šolske potrebščine, ovijejo delovne zvezke, uredijo nalepke z imeni. Pomembno je, da otrok zadnje dni počitnic preživi z dobrim občutkom in se veseli začetka novega šolskega leta. Pogovarjajte se z njim o njegovih pričakovanjih novega šolskega leta in o stvareh, ki se jih najbolj veseli. Pomagajte otroku organizirati popoldanski urnik njegovih obveznosti, vanj umestite čas za domače naloge, učenje, prosti čas, igro, branje. Pomembno je, da si tako vi kot otrok postavite realne cilje in imate realna pričakovanja.

Vsi otroci se ne veselijo šole

Večina otrok se veseli šole, imajo pozitivna pričakovanja od novega šolskega leta, komaj čakajo na ponovno srečanje s prijatelji in sošolci, želijo pa si tudi “nazaj” v ustavljeno rutino. A ne vsi in teh otrok ter njihovih stisk ne smemo spregledati. Morda se otroci bojijo novih situacij, kot so novi učitelji, sošolci ali celo nova šola. Strah pred neznanim lahko povzroči stres in tesnobo. Otroci, ki so imeli težave z razumevanjem snovi v preteklem šolskem letu, se lahko bojijo, da se bodo ponovno srečevali s težavami ali da ne bodo kos novim izzivom. Morda pa se vzrok skriva v (pre)visokih pričakovanjih staršev, učiteljev ali celo otrok samih, kar lahko privede do občutka preobremenjenosti. Otroci se bojijo, da ne bodo izpolnili teh pričakovanj.

View this post on Instagram

A post shared by Nastja – učiteljica in pedagoginja / Podpora staršem šolarjev (@bobrovsvet)

Kako lahko otroku pomagate v takšnem primeru?

Poslušajte otroka brez prekinjanja in mu dajte prostor, da izrazi svoje skrbi in občutke. Pokažite empatijo z besedami, kot so: “Vidim, da te to res skrbi. Lahko mi poveš več o tem, kaj te najbolj moti?”

Poskusite ugotoviti specifične razloge za otrokove skrbi. Vprašanji, kot sta: “Kaj točno te skrbi glede novega šolskega leta?” ali “Kaj bi ti lahko pomagalo, da bi se počutil bolje?”, mu lahko pomagata jasno izraziti svoje občutke.

Ko razumete otrokove skrbi, mu pomagajte razviti strategije za spopadanje z njimi. Če je težava v socialnih odnosih, ga lahko spodbudite k vključevanju v izvenšolske aktivnosti, kjer bo lažje spoznaval nove prijatelje. Če gre za učne izzive, skupaj načrtujta urnik učenja, razmislita o morebitni pomoči sošolcev, vključitvi v dopolnilni pouk.

Pomagajte otroku prepoznati pozitivne vidike novega šolskega leta, kot so novi prijatelji, zanimivi predmeti ali zabavne izvenšolske dejavnosti. Opomnite ga na pretekle izzive, ki jih je uspešno premagal.

Naj bodo zadnji počitniški dnevi prijetni in sproščeni. Dragi starši, ostanite podporni in pozitivni, saj vaš odnos pomembno vpliva na otrokovo samozavest in pripravljenost na nove izzive. Z ljubeznijo, potrpežljivostjo in skupnim načrtovanjem ustvarite okolje, v katerem se bo vaš šolar počutil varno in motivirano. Uspešno zakorakajte novemu šolskemu letu naproti!

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja