Poletne družinske aktivnosti

5 idej za skupne aktivnosti, ki spodbujajo sodelovanje

Približuje se konec šolskega leta in z njim težko pričakovane in zaslužene poletne počitnice. To je čas, ko učbenike in zvezke zamenjamo za kopalke in sončna očala. To so dnevi, ko sta dovoljeni zabava in sprostitev! Po dolgem in napornem šolskem letu si otroci zaslužijo brezskrben oddih, starši pa se verjetno že sprašujete, kako boste organizirali ta čas, kdo bo poskrbel za varstvo in kako bi najbolje izkoristili ta dragoceni čas za druženje z družino. V nadaljevanju članka vam predstavljam pet super preprostih idej za skupne aktivnosti, ki bodo spodbujale sodelovanje, krepile družinske vezi in prinesle obilo smeha.

Zakaj je pomemben čas za družino?

Čas, preživet z družino, je neprecenljiv. Krepi vezi med družinskimi člani, ustvarja občutek varnosti in podpore. Skozi skupne aktivnosti in pogovore se ustvarjajo močne emocionalne vezi, ki temeljijo na medsebojnem spoštovanju, ljubezni in razumevanju. Močne družinske vezi pa so temelj za zdrave odnose skozi celotno življenje. Preživljanje časa z družino otrokom pomaga razvijati pozitivne vrednote, kot so empatija, spoštovanje, odgovornost in poštenost. Skupne aktivnosti ponujajo številne priložnosti za poučevanje pomembnih življenjskih lekcij na prijazen in nevsiljiv način. Otroci, ki vedo, da se lahko zanesejo na svoje starše in sorojence, se lažje soočajo z izzivi in stresnimi situacijami. Družina je namreč pogosto prvi vir čustvene podpore, ko se srečujejo z življenjskimi preizkušnjami.

View this post on Instagram

A post shared by Nastja – učiteljica in pedagoginja / Podpora staršem šolarjev (@bobrovsvet)

Kaj lahko počnete med poletjem?

  1. Družinske kuharske delavnice:

Organizirajte tedensko kuhanje. Določite dan v tednu, ko boste imeli skupno kuhanje in se dogovorite za obrok (npr. za večerjo ali zajtrk). Lahko si določite teme (npr. italijanska kuhinja, zdrava kosila). Vsak družinski član naj enkrat prispeva svoj recept ali idejo. Skupaj pripravite obrok in se zabavajte.

Spodbujanje timskega dela in odgovornosti, učenje novih veščin.

2. Skupno vrtnarjenje:

Skupaj zasadite vrt ali nekaj lončnic na balkonu. Otroci lahko izbirajo rastline, jih sadijo, zalivajo in skrbijo zanje.

Učenje odgovornosti in delavnosti, spoštovanja narave.

3. Igranje družabnih iger:

Priredite družinske večere z različnimi družabnimi igrami. Izberite igre, ki vključujejo sodelovanje, kot so igre s kartami, Monopoly, Catan.

Krepitev komunikacijskih veščin, učenje strategij razmišljanja, prenašanje poraza in fair play duha.

4. Organizacija družinskih izzivov:

Določite dan v tednu in vnaprej pripravite tedenske izzive, kot so športni izzivi (kolesarjenje, pohodništvo, plavanje v reki, supanje), reševanje ugank, kino večer, spanje v šotoru na vrtu, mini počitnice pri babici in dedku, enodnevni izlet …

Spodbujanje vztrajnosti in odgovornosti, zdravega tekmovanja in skupinskega duha.

5. Družinski izlet:

Odpravite se na družinski izlet. Lahko greste na pohod, obisk naravnega parka, piknik ob jezeru ali raziskovanje bližnjega gozda. Na poti lahko opazujete naravne in kulturne znamenitosti, se pogovarjate in se zabavate.

Krepitev ljubezni do raziskovanja in potovanja, razvijanje radovednosti, kakovosten čas, preživet v družinskem krogu.

Če nimate ideje, kam bi se odpravili na izlet, vam lahko pri tem pomaga otroški potovalni dnevnik. Postal bo vaš nepogrešljivi spremljevalec izletov in osebni vodič, otroke bo navdušil z miselnimi izzivi in nalogami. Najdete ga tukaj.

View this post on Instagram

A post shared by Nastja – učiteljica in pedagoginja / Podpora staršem šolarjev (@bobrovsvet)

Te aktivnosti niso le zabavne, ampak tudi krepijo družinske vezi in ustvarjajo nepozabne  spomine. Naj bo to poletje polno nepozabnih dogodivščin in skupnih trenutkov, ki bodo ostali v spominu še dolgo časa. Uživajte v skupnih trenutkih!


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja